Lampu ultraviolet, uga dikenal minangka lampu ireng-ireng, minangka piranti sing ngetokake radiasi elektromagnetik kanthi dawa gelombang antarane cahya katon lan sinar-X.Lampu ultraviolet biasane digawe saka lampu discharge listrik sing diisi karo materi sing ngetokake radiasi kanthi dawa gelombang sing dikarepake sing luwih cendhek tinimbang 400nm, lan dipérang manèh dadi.UVA(315-400nm),UVB(280-315nm), lanUVC(100-280nm).Lampu ultraviolet biasane dipasang ing kaca kuarsa utawa khusus, sing ngirimake radiasi ultraviolet luwih apik tinimbang kaca biasa.